Priblížila, že slovenskí pestovatelia cukrovej repy a producenti cukru
majú za sebou náročnú cukrovarnícku kampaň. Minuloročné aprílové mrazy
poškodili viac ako 5000 hektárov (ha), čo predstavuje vyše 20 % osiatej
výmery. Cukrovú repu preto museli viacerí pestovatelia najmä v okresoch
Levice, Šaľa, Topoľčany a Trnava siať nanovo. Dokopy osiali nanovo 18 %
pestovanej výmery.
Poľnohospodári však aj vďaka svojim skúsenostiam a kvalitným osivám
podľa nej dokázali zabezpečiť výbornú úrodu repy s druhou najvyššou
cukornatosťou v celej histórii meraní v hodnote 17,29 % (oproti
predchádzajúcej cukrovarníckej kampani cukornatosť vzrástla o 2,84 %.).
Cukrovú repu pozbierali z plochy 22.063 ha s priemernou úrodou 62,63
ton/ha.
Upozornila, že pestovateľom a aj obom cukrovarom (v Seredi a
Trenčianskej Teplej) sa počas ostatnej cukrovarníckej kampane výrazne
zvýšili vstupy do výroby. Pestovateľom napríklad pre drahé hnojivá,
producentom cukru pre nárast cien energií.
"Oba cukrovary sú najväčšími spotrebiteľmi zemného plynu v rámci
potravinárskeho priemyslu na Slovensku. Aktuálny vývoj cien cukru v
žiadnom prípade nevykompenzuje nárast cien plynu, elektriny, ale aj
ďalších vstupov (koks, vápenec, obaly, doprava), ktoré cukrovarníckemu
priemyslu prinesú zvýšenie nákladov v miliónoch eur," uviedol
predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda
predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor Michal
Abelovič.
Počas kampane sa podľa Holéciovej spracovalo v oboch cukrovaroch
1.381.695 ton cukrovej repy, z ktorých sa vyrobilo 210.365 ton cukru.
Pri ročnej priemernej spotrebe Slovákov 170.000 až 175.000 ton cukru tak
slovenskí pestovatelia a producenti dokázali aj napriek sťaženým
podmienkam zabezpečiť sebestačnosť vo výrobe cukru i na ďalší rok.
"Vyrobiť toľko cukru, koľko na Slovensku skonzumujeme, a dokonca aj
viac, nie je samozrejmosťou. Potvrdzuje to, že vertikála repa-cukor je
naďalej jednou z posledných plne funkčných vertikál v rámci pestovania
plodín, ich spracovania a výroby potravín. Žiadny cukor zo zahraničia v
našich obchodoch nepotrebujeme. Vieme ho zabezpečiť z vlastných zdrojov
dostatok na celý rok a vieme aj udržať zamestnanosť na vidieku," zdôraznil Adrián Šedivý, konateľ spoločnosti Slovenské cukrovary v Seredi.
Holéciová poznamenala, že pestovatelia a aj producenti cukru sa aktuálne
pripravujú na nové pravidlá, ktoré súvisia s budúcou novou Spoločnou
poľnohospodárskou politikou (CAP) EÚ. Strategický plán CAP, ktorý už
schválila vláda SR a ktorý bude teraz pripomienkovať Európska komisia
(EK), dáva podľa nej predpoklad, že pestovanie cukrovej repy bude v
budúcnosti podporené v dostatočnom objeme.
"Momentálne je však mimoriadne dôležité, aby strategický plán
dokázali naši vyjednávači pred EK aj obhájiť. Za záujmy Slovenska a
výrobu základných potravín v potrebnom množstve sa musia teraz razantne
postaviť aj naši úradníci v Bruseli," uzavrel predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.